Reacties

Als u wilt dat de bezoekers van uw site reacties op pagina's kunnen achterlaten dan moet u aan deze pagina's de module Reacties toevoegen.

De reactiefunctie wordt geleverd door Disqus, een afzonderlijke dienst die alle reacties opslaat en verwerkt. Voordat uw bezoekers reacties kunnen achterlaten moet u een account bij Disqus aanmaken en uw sitekenmerk opgeven in de instellingen van de reactiemodule.

U kunt verschillende reactiemodules opnemen in dezelfde website. Omdat alle reactiemodules op de site gebruik maken van hetzelfde kenmerk (site-ID) hoeft u deze maar een keer op te geven in de instellingen van de module, tijdens het invoegen van de eerste reactiemodule.

Bezoekers van uw site de mogelijkheid geven reacties achter te laten:

 1. Ga naar het tabblad Modules, selecteer Reacties en sleep de module naar de pagina.
 2. Als u nog geen account bij Disqus hebt aangemaakt, klik dan op de knop Registreren. Er zal een registratieformulier worden geopend in een nieuw venster of tabblad van de browser.
 3. Geef de volgende gegevens op:
  • De URL van uw site, de gewenste naam en een uniek sitekenmerk (shortname). U hebt dit sitekenmerk (shortname) later nodig voor de instellingen van de reactiemodule om het achterlaten van reacties mogelijk te maken.
  • De gebruikersnaam, het wachtwoord en het e-mailadres van de moderator. Er zal een bericht met een bevestiging worden verstuurd naar dit e-mailadres, zorg er dus voor dat u het juiste adres opgeeft.
 4. Klik op Continue.
 5. Geef uw taal op en andere instellingen en klik op Continue.
 6. Op de laatste stap van het registratieformulier is geen verdere actie vereist. U kunt gewoon de site van Disqus verlaten.
 7. Controleer uw postvak voor het bevestigingsbericht van Disqus. In dit bericht klikt u op de link om uw adres te verifiëren.
 8. Keer terug naar het browservenster waarin de Presence Builder-editor is geopend met daarin de eigenschappen van de reactiemodule.
 9. In het veld met de titel Geef hier het websitekenmerk (shortname) op dat u bij de registratie hebt ontvangen voert u het kenmerk (site-ID) in dat u hebt ontvangen tijdens de registratie bij Disqus in stap 3; u kunt deze ook kopiëren en plakken.
 10. Klik op Toepassen.
 11. Klik op OK.

U kunt nu uw website publiceren binnen uw gebruikeraccount en de eerste reacties van bezoekers ontvangen.

Naast het toevoegen en bekijken van opmerkingen kunt u het volgende doen:

 • Reacties bewerken.
 • Reacties verwijderen.
 • Reacties als spam markeren.
 • Gebruikers blokkeren (via e-mail of IP-adres), opdat zij geen reacties op uw site meer kunnen achterlaten.
 • De instellingen wijzigen, zoals de weergave van reacties en het verwijderen vna de trackback-URL. Hiertoe meldt u zich aan bij uw op www.disqus.com en u gaat naar het tabblad Instellingen.

Reacties modereren:

 1. Meld u bij Disqus aan als de beheerder (administrator) van de site. U hebt daarvoor verschillende opties:
  • Ga naar de Disqus-site op www.disqus.com en meldt u hier aan.
  • In de nieuwe Presence Builder-editor, gaat u naar de pagina waar de reactiemodule zich bevindt en daarbinnen klik u op het veld Reactie toevoegen. Klik op de knop Posten als, klik op de Disqus-link in het linker navigatiepaneel, geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op en klik op Aanmelden.
 2. Nadat u bij Disqus bent aangemeld kunt u reacties modereren op een van de volgende manieren:
  • Op de Disqus-site gebruikt u de opties onder Dashboard en Admin.
  • In de Presence Builder-editor of op de gepubliceerde site, gaat u naar de pagina waar de reactiemodule zich bevindt, u plaatst de muisaanwijzer boven de reactie die u wilt modereren en u gebruikt de link Modereren die naast de reactie zal verschijnen.

Als alternatief kunt u reacties modereren door de links te gebruiken in de mededelingen die Disqus u stuurt wanneer iemand een reactie op uw site achterlaat.

De mogelijkheid tot het achterlaten van reacties van uw webpagina verwijderen:

 1. Ga in de Presence Builder-editor naar de pagina van uw website waar de reactiemodule zich bevindt.
 2. Plaats de muisaanwijzer boven het veld Reactie toevoegen en klik op Verwijderen.
 3. Klik Ja om de verwijdering te bevestigen.